Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

Magična moć imele

Ako se devojka nađe ispod imele momak sme da je poljubi.
I tako su počele mnoge ljubavne priče...
A odakle sve to potiče?
Danas malo o toj čudnovatoj imeli.

Mnogo je legendi koje okružuju ovu biljku, delimo sa vama samo neke. Jedna priča kaže da je imela uvredila bogove pa su je oni zbog toga prokleli da večno gleda lepe devojke dok ih neko ljubi. U drugoj priči druidi su imelu vešali na vrata kao zaštitu od zla.Nalazimo je i u grčkim legendama, gde je Enej, jedan od junaka u Trojanskom ratu, mitskom zlatnom granom imele otvorio vrata podzemnog sveta bežeći od najezde Grka.
Ipak najpoznatija je ona o Frigi boginji ljubavi i njenom sinu Balduru. Prema starim skandinavskim verovanjima Baldur je bio omiljen medju bogovima, ali mu je proreknuto da će uskoro umreti. Friga je, kao brižna majka, naterala sve živo i neživo u kosmosu da se zareknu da neće nauditi njenom sinu. Ali, kako to obično u bajkama biva, zao bog Loki je odlučio da se poigra i otkrije kako ipak može da naudi Balduru. Ispitivao je Frigu i saznao da se ipak jedna biljka nije zaklela - IMELA. Napravio je strelicu od imele i njome ubio Baldura. Frigine suze koje su padale na imelu pretvarale su se u bobice i Baldur je oživeo. Ona je, presrećna, blagoslovila imelu i obećala poljubac svakom ko se nadje ispod nje.

Naravno ima nekoliko verzija i ove priče, prilagođavana je kroz vreme, ali to ne smeta da je POLJUBAC ISPOD IMELE postao simbol ljubavi i sreće, da rađa večnu ljubav.

Botanički gledano imela je parazit, lišće ima brojna lekovita svojstva, a bobice su za ljude otrovne.
Koristite je samo za dekoraciju, dobro raspoloženje, unesite duh praznika u prostorije. A dobićete i poljubac ♥

A ako želite nekom možete poslati i čestitku sa imelom 

Ako vam se dopao tekst zapratite nas na Facebooku i Instagramu

Preporučeni artikli